Otvorenje terapijskog vrta u Jelkovcu 2021.

Terapijski vrt – proGIreg

Otvorenje terapijskog vrta

Terapijski vrt, tvornica Sljeme Sesvete: Predstavnici udruge Zvjezdana Delić, Dragana Veldić Šarić i Josip Koštan sudjelovali su na otvorenju terapijskog vrta u sklopu projekta Progireg: Nature for Renewal zajedno s predstavnicima i korisnicima ustanova Mali Dom Zagreb i Centar za pružanje usluga u zajednici Novi Jelkovec.
EU projekt proGIreg – produktivna zelena infrastruktura za postindustrijsku urbanu obnovu uključuje gradove Dortmund, Torino, Ningbo i Zagreb koji uspostavljaju „žive laboratorije“ u urbanim područjima suočenim s izazovima postindustrijske obnove s ciljem podizanja kvalitete života lokalne zajednice uvođenjem rješenja temeljenih na prirodi.

Terapijski vrt: projekt proGIreg

U sklopu ovog projekta, Grad Zagreb razvija svoj vlastiti „živi laboratorij“ na području bivše tvornice mesne industrije „Sljeme Sesvete“, a jedna od aktivnosti obuhvaća uređenje terapijskog vrta. Uređenje omogućava sudjelovanje u terapijskim aktivnostima koje se zasnivaju na blagotvornom učinku vrtova i vrtlarenja na tjelesno, psihičko, socijalno i duhovno zdravlje djeci i mladeži s teškoćama u razvoju te osobama s invaliditetom, ali i svim drugim članovima zajednice.
Terapijski vrt je smješten u Sesvetama, na južnom dijelu kompleksa nekadašnje tvornice „Sljeme Sesvete“, uz Industrijsku cestu površine 5145 m2.
Pored terapijskog vrta u sklopu EU projekta proGIreg planiraju se sljedeće aktivnosti: modernizacija postojećeg urbanog vrta inovativnom tehnologijom, implementacija zelenih krovova i zidova, nova akva-ponička instalacija, postava solarnih panela te izgradnja biciklističke staze ekološkim materijalima u sklopu Ulice 6 koja povezuje naselje Novi Jelkovec sa „živim laboratorijem“.
U sklopu terapijskog vrta oblikovane su tri zone: prostor integracije korisnika (sjenica, roštilj, drvena platforma/pozornica i kružne klupe), prostor terapijskog vrtlarenja i edukacija (povišeni stolovi za uzgoj bilja, hugelkultur gredica, spremišta za alat i špalir) te senzorički vrt i senzorička odmorišta (povišene i klasične gredice s biljem, refleksološka staza, mirna odmorišta i interaktivna skulptura).

Terapijski vrt: ciljevi

Cilj terapijskog vrta je socijalno uključivanje osoba s invaliditetom u zajednicu i jačanje njihovih motoričkih, senzoričkih i kognitivnih sposobnosti, a projekt kao takav pridonosi jednakim mogućnostima, održivom razvoju i zaštiti okoliša te promicanju načela upravljanja uključujući i suradnju s civilnim društvom.
Više o projektnim aktivnostima projekta proGIreg možete pročitati na Facebook stranici.
CeDePe tim.