Dani otvorenih vrata udruga 2021

Dani otvorenih vrata udruga 2021.

“Krizna situacija = šansa za novi početak?”

Dani otvorenih vrata – 10. lipnja 2021.
Predstavnici udruge će danas sudjelovati na virtualnoj raspravi u organizaciji Ureda za udruge s ciljem raspravljanja uloge organizacija civilnoga društva u izgradnji budućnosti Europe, kao i strategijama koje je potrebno poduzeti kako bi se krizna situacija pretvorila u priliku za novi početak.
Kao što se ističe u Bijeloj knjizi o budućnosti Europe, situacija u kojoj se nalazi Europska unija danas ne ograničava nužno njezin razvoj: od svojih osnutaka, Europska unija je krize u kojima se zatekla pretvorila u priliku za transformaciju i širenje, poštujući temeljne vrijednosti solidarnosti, socijalne pravde, međugeneracijske suradnje, rodne ravnopravnosti, održivog blagostanja i pravedne zelene i digitalne tranzicije. Europski gospodarski i socijalni odbor ističe važnost dobivanja podrške javnosti ovim vrijednostima, na način da se ponovno razmotre modeli razvoja i upravljanja koji trebaju biti usmjereni održivosti, izgradnji ravnopravnijeg društva i društva u kojem su organizacije civilnoga društva u središtu oporavka i otpornosti. Nacionalna razvojna strategija Republike Hrvatske do 2030. godine definira kao osnovni cilj razvoja ubrzanje uključivog gospodarskog rasta kako bi se podigao životni standard i stvorili uvjeti za što kvalitetniji život za sve hrvatske građane.
Panelisti će raspravljati o budućnosti Europe i o mogućnosti uključivanja svih građana u odlučivanju i predlaganju novih rješenja, kao i o predviđenim mehanizmima za financiranje javnih politika koje su od značaja za organizirano civilno društvo u Republici Hrvatskoj.
Virtualna rasprava je organizirana u okviru Dana otvorenih vrata udruga čiji cilj je građanima i široj javnosti približiti programe i projekte od interesa za opće dobro koje provode udruge u Hrvatskoj, organiziranjem različitih aktivnosti u prostorima udruga ili izvan njih te otvaranjem vrata udruga svim zainteresiranim građanima.
Svojim sudjelovanjem u aktivnostima udruga građani mogu steći uvid u široku lepezu aktivnosti koje udruge provode i dobiti poticaj za trajni aktivni angažman u svojim lokalnim zajednicama, bilo kao korisnici usluga ili kao volonteri.
Rasprava će se održati virtualno, putem alata Microsoft Teams, uz prijenos uživo putem YouTube kanala Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Više o Danima otvorenih vrata udruga možete pročitati na sljedećoj POVEZNICI.