HURID - rana intervencija u lokalnoj zajednici

Rana intervencija u lokalnoj zajednici

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Predstavnice Udruge, Zvjezdana Delić, Dragana Veldić Šarić i Marija Godo sudjelovale su na predavanju održanom na Tribini Grada Zagreba.

Hrvatska udruga za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID) u sklopu ciklusa predavanja “Članovi za članove” , dana 25. svibnja organizirala je predavanje pod nazivom “Rana intervencija u lokalnoj zajednici – od inicijative pojedinca do sustavnog programa”.

Nositelj predavanja bila je gđa. Silvija Pucko, prof. defektolog, predsjednica Međimurske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (MURID). Prezentacija tijeka razvoja programa rane intervencije u Međimurskoj županiji prvenstveno je bio prikaz kako pojedinac može oko sebe okupiti ljude “otvorena uma” te kako zajednički mogu utjecati na svoju okolinu, iako je sam proces trajao više od 15 godina.

Taj doprinos razvoju rane intervencije ima još veće značenje kada je poznato da su Programi rane intervencije još uvijek rijetko sustavno financirani u Republici Hrvatskoj. Reguliranje djelatnosti rane intervencije kroz tri resorna ministarstva dodatno stvara teškoće u ugovaranju i usklađenom pružanju usluga. Nepostojeća međusektorska suradnja, nedostatna zakonska regulativa te manjak usluga i stručnjaka zahtijevaju izuzetno visoku razinu pro aktivnog angažmana pojedinca i preuzimanje osobne odgovornosti kako bi se ponudile kvalitetne i dostupne usluge.

Sudjelovanje na predavanju na koji način, kroz koje sve procese, te kojim se sve alatima stvara održivost programa rane intervencije, svakako je veliki doprinos stjecanju iskustva, povezivanju i međusobnoj suradnji za sve zainteresirane, a koji udruga MURID želi podijeliti sa svima onima koji razmišljaju o ranoj intervenciji.

CeDePe tim.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”2041,2042″][/vc_column][/vc_row]