Programi rada organizacija CDP Beograd 2017

Konferencija “Programi rada organizacija CDP”

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Povodom Svjetskog dana cerebralne paralize i obilježavanja 60 godina rada Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda, predstavnici CeDePe-a i Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize sudjelovali su na trodnevnoj Konferenciji “Programi rada organizacija CDP”.

Osnovni cilj Konferencije je definirati značaj i utjecaj organizacija civilnog društva iz Regije na polju unapređenja položaja osoba s invaliditetom.

U okviru programa Konferencije, prezentirani su materijali dostavljeni od strane organizacija sudionica, koji su obuhvatili sljedeće tematske cjeline:

  • opis organizacije
  • program rada organizacije
  • prikaz zakonske regulative (koja se odnosi na osobe s invaliditetom) na nacionalnoj razini
  • međunarodni ratificirani dokumenti

U sklopu panel diskusije aktivno su sudjelovali članovi slovenskih, hrvatskih, bosanskih, srpskih i makedonskih organizacija:

  • Zveza Sonček (SLO): Lojze Tomaževič, Lidija Šestk-Zorić
  • HSUCDP (HR): Mirjana Markovinović, Mario Stančić
  • CeDePe Zagreb (HR): Zvjezdana Delić, Josip Koštan
  • Forum građana Zenice (BIH): Senad Muslić
  • Savez za CDP Beograda (RS): Dilbera Sarajlić, Anita Kovačić Popović
  • Združenie na lica so invaliditet na Skopje (MK): Goran Stojčeski i Bojko Ilijev

Iste večeri organizirana je svečana akademija povodom 60 godina rada Saveza za cerebralnu i dečiju paralizu Beograda u ustanovi kulture “Vuk Stefanović Karadžić”, gdje je održana svečana dodjela priznanja najzaslužnijim osobama i odigrana predstava “Izložba srca” Mariborskog društva za cerebralnu paralizu.

Zaključeno je kako je situacija vezana uz zakonodavstvo jednaka ili slična u većini zemalja sudionica, kao i problemi s kojima se svaka od organizacija susreće i nosi, ali je nesporan doprinos i značaj organizacija civilnog društva u zadovoljavanju potreba korisnika za socijalnim uslugama.

Sudionici Konferencije naglasili su kako je ovaj susret tek početak međunarodne suradnje – da postoji nužnost kontinuiranih susreta kako bi se razmijenila međusobna iskustva organizacija, prijenos dobrih praksi, dogovarale zajedničke strategije vezane uz zagovaranje prava i potrebnih promjena u sustavu politike za osobe s invaliditetom te pružila mogućnost za međunarodnu suradnju kroz zajedničke projekte.

Josip Koštan[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”2179,2180,2181,2182,2183,2184,2185,2186,2187,2190,2188,2189,2193,2191,2192,2194,2195,2197,2196,2198,2199,2200″][/vc_column][/vc_row]