Svjetski dan CP 2017 logo

Tribina – Svijest o nama

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Povodom Svjetskog dana cerebralne paralize volonterke Iva Rožanković i Monika Gerić, članice Društva osoba s cerebralnom i dječjom paralizom CeDePe Zagreb, organiziraju:

TRIBINU pod nazivom “Svijest o nama”

koja će se održati u srijedu, 4. listopada 2017. u prostorijama Društva, Karela Zahradnika 12 – Sloboština s početkom u 10 sati. Svrha Tribine jest osvijestiti javnost o problemima s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću.

Pozivamo Vas da svojim sudjelovanjem podržite naša nastojanja da, kao osobe s invaliditetom, budemo ravnopravni članovi današnjeg društva u cijelosti.

Teme i predavači Tribine:

Izazovi – Monika Gerić

Predrasude – Iva Rožanković

Motivacija – Želimir Lah

Početak uključivanja u lokalnu zajednicu – Ivona Budišćak

Samostalno življenje – Igor Jaklenec

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”2099″ img_size=”medium”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Volonterski rad – priprema Tribine o osvješćivanju javnosti o osobama s invaliditetom – Cedepe Zagreb

 

Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Cedepe Zagreb 2015. godine poslala je dvije svoje članice Moniku Gerić i Ivu Rožanković (autoricu ovog pisma) na devetodnevnu Edukaciju za volontere za osobe s invaliditetom. Edukacija je bila projekt Volonterskog Centra Zagreb s obvezom provođenja prema Europskoj Uniji. Svrha Edukacije bila je pružiti osobama s invaliditetom priliku za nove kompetencije, osvijestiti društvo u kojem živimo da i osobe s invaliditetom mogu biti njegovi korisni članovi.

Po završetku Edukacije Monika Gerić i ja smo, od naše mentorice Dragane Veldić Šarić, dobile zadatak organizirati Tribinu o osvješćivanju javnosti o osobama s invaliditetom. Samim tim zadatkom naša volonterska pozicija jest volonter za organiziranje manifestacija

U ove dvije godine volonterski rad se odvijao s još troje članova/korisnika Udruge kroz radionice samozastupanja na kojima se raspravljalo o uobičajenim temama s kojima se osobe s invaliditetom susreću svakodnevno. Na temelju tih rasprava donijela se odluka koje će se teme obraditi na Tribini kroz izlaganja i koji će sudionik koju temu preuzeti. Dakle, tema ima pet i sve su životno važne za svakog pojedinog sudionika Tribine.

Namjera Tribine jest upoznati javnost s kojim se situacijama osobe s invaliditetom susreću i kako ih pokušavaju riješiti u svakodnevnom životu. Želja nam je, također, uključiti medije kako bi veći dio javnosti mogao čuti/vidjeti da postoji populacija ljudi koja možda jest drugačija, no koja želi biti ravnopravna u društvu.

I namjera i želja vode nas k jednom jedinom cilju: da predrasuda prema osobama s invaliditetom bude sve manje, da se izazovu raduju sve osobe s invaliditetom, jer su sigurne da će ga moći prevladati, da motivacija ima podršku od strane društva i da joj se pruži prilika da ostvari svoj cilj. Namjera i želja vode nas k cilju da se osobi s invaliditetom koja živi sama u ne baš lakim uvjetima dâ mogućnost izbora te da se mladoj osobi s invaliditetom omogući što lakše uključivanje u lokalnu zajednicu.

Ovo su teme koje ćemo obraditi na Tribini kroz spomenutih pet izlaganja i nadamo se da ćemo uspjeti osvijestiti javnost da i osobe s invaliditetom žele i mogu biti ravnopravni članovi ovog društva ako im se to dopusti.

Iva Rožanković

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]