Polio Day 2015
,

Svjetski dan osoba s dječjom paralizom

Dana 24.listopada obilježavamo Svjetski dan borbe protiv dječje paralize.

Dječja paraliza ili poliomijelitis je akutno infektivno oboljenje uzrokovano 1poliovirusom. Ta se bolest obično javlja u epidemijama, no izolirani slučajevi još uvijek postoje. Iako najčešće napada djecu, svatko može oboljeti od dječje paralize. Danas postoji cjepivo kojim se opasnost od poliomijelitisa može sasvim ukloniti. To cjepivo predstavlja jedno od najvećih dostignuća u medicini i pružilo je ljudima nove nade.

Uvođenjem cijepljenja protiv dječje paralize u Kalendar kontinuiranog cijepljenja i postizanjem visokog cjepnog obuhvata, dječja paraliza je gotovo iskorijenjena. Ipak, još uvijek postoje zemlje u kojima je dječja paraliza endemska bolest ili u kojima je izbila epidemija kao što su Afganistan, Pakistan i Nigerija.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dječje paralize (World Polio Day) 2004. godine utemeljila je međunarodna neprofitna organizacija Rotary International u partnerstvu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO).

Svijet je trenutno 99% oslobođen dječje paralize. 1988. bilo je 350 000 oboljelih, a 2012. samo 223. Ipak, ovaj dan je podsjetnik na činjenicu kako unatoč cjepivu protiv dječje paralize uvijek postoji opasnost od pojave i prijenosa uzročnika – poliovirusa. Stoga je neophodno održavati visoki cjepni obuhvat i kontinuirano pratiti kretanje virusa među stanovništvom.

5 razloga za iskorijeniti dječju paralizu:

1) Spašavanje života- prema znanstvenim studijama izabrati kontrolirati, umjesto iskorijeniti dječju paralizu, znači da će više od 10 milijuna djece mlađe od 5 godina oboljeti u sljedećih 40 godina.

2) Cilj je ostvariv- postoje cjepiva kojima možemo iskorijeniti bolest i načini kako da dopremo do djece svih zemalja svijeta

3) Dobra investicija- neovisna studija medicinskog časopisa „Vaccine“ pokazala je da investicija od 9 bilijuna američkih dolara u iskorjenjivanje dječje paralize znači uštedu od 40-50 bilijuna dolara u sljedećih 20 godina.

4) Jača sustav- borba protiv dječje paralize dovela je do uspostavljanja mreže u svim zemljama koja potiče ostale zdravstvene intervencije

5) „Postavlja pozornicu“- mogućnost dopiranja do djece je dokaz da isto možemo učiniti i za bilo koju drugu bolest

Što možemo učiniti?

DAJMO SVOJ DOPRINOS – na stranicama Rotary Internationala možemo donirati novac (https://www.rotary.org/en/give),

BUDIMO ZAGOVARATELJI – kroz kontakte sa korporacijama, prijateljima i medijima promovirajmo borbu protiv dječje paralize,

PODIJELIMO INFORMACIJE – posjetimo http://www.endpolio.org/ i podijelimo materijale, slike i linkove na svojim web ili Facebook stranicama.