Dan otvorenih vrata EU projekata 2017
, , ,

Održan Dan otvorenih vrata EU projekata

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Dana 10.05.2017. godine održan je Dan otvorenih vrata EU projekata u Domu specijalne policije.

Za preko 80 građana i uvaženih gostiju, vrata su otvorili Savez društava distrofičara Hrvatske, CeDePe Zagreb i Društvo distrofičara Zagreb predstavivši svoje projekte Usluge osobne asistencije sufinancirane iz Europskog socijalnog fonda.

Lorna Kunčić, voditeljica događanja, pozdravila je sve prisutne goste i najavila pozdravne govore prisutnih uvaženih gostiju:

  • Nade Zrinušić, pomoćnice Ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku
  • Katarine Ivanković Knežević, državne tajnice Ministarstva rada i mirovinskog sustava te
  • Ljubice Lukačić, saborske zastupnice

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”1879,1880,1881,1882,1883,1884,1885,1886,1887,1888,1889,1890″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Po završetku pozdravnih govora, Marica Mirić je u ime Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske održala uvodnu prezentaciju o principima i filozofiji neovisnog življenja te razvoju usluge osobne asistencije u Republici Hrvatskoj.

Mirna Plećaš Ilić, voditeljica projekta „Distrofičari vidljivi u zajednici“ predstavila je projektne aktivnosti koje su implementirane u prethodnom projektnom razdoblju 2015.-2016. te najavila aktivnosti koje će se provoditi u novom dvogodišnjem razdoblju projekta. Također je naglasila kako je broj korisnika usluge osobne asistencije povećan za 3 korisnika te da sada imaju uključenih 17 korisnika i 17 osobnih asistenata u projektu.

Po završetku izlaganja pozvala je korisnicu usluge osobne asistencije Jadranku Turk i osobnu asistenticu Miru Antolović da ukratko iznesu svoje dojmove o usluzi, ali i o značajnim promjenama koje su im se dogodile u životu tijekom provedbe usluge osobne asistencije

Josip Koštan, voditelj projekta „Usluga osobne asistencije za osobe s cerebralnom paralizom“ naglasio je kako sve tri organizacije koje danas predstavljaju svoje projekte se u maločemu razlikuju, bilo od broja korisnika usluge osobne asistencije ili iznosa sufinanciranog od strane Europskog socijalnog fonda. Naglasak je stavio na korisnike, kojima je kvaliteta života i razina neovisnosti iznimno porasla te na osobne asistente, koji su u trenucima kada je bio upitan nastavak provedbe projekta, stali uz svoje korisnike i izjavili kako će im biti i dalje na usluzi bez obzira na upitnost financiranja. Iskoristio je priliku zahvaliti državnoj tajnici Katarini Ivanković Knežević, ministrici Nadi Murganić i saborskoj zastupnici Ljubici Lukačić na predanosti u održavanju financijske stabilnosti udruga koje su provodile i provode ove značajne projekte za naše organizacije.

Na kraju je pozvao osobnog asistenta Žarka Jakaba da predstavi svoje aktivnosti koje provodi s korisnikom usluge Martinom Frkovićem te da zajedno iznesu zaključke o svrsi i korisnosti ovog projekta za osobe s invaliditetom.

Ivana Kučina, voditeljica projekta „S osobnim asistentom u bolji život“ pozdravila je sve prisutne i iskazala žaljenje što s nama na događanju nisu predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje zbog važnosti njihove uloge u provedbi samih projekata. Ukazala je na problematiku koja se protezala kroz provedbu projekta, a vezana je uz specifične potrebe korisnika. Naglasila je kako su u rezultatima evaluacije projekta došli do zaključaka da je za osobe s najtežim zdravstvenim stanjem kao što su ALS i ozljeda glave potrebno pružanje usluge na drugi način zbog toga što je usluga od 80 sati mjesečno dovoljna za pokrivanje dijela osnovnih potreba. Isto tako, naglasila je kako se udruge na području Grada Zagreba često suočavaju s nedovoljnim interesom nezaposlenih osoba na tržištu rada za angažmanom u usluzi osobne asistencije.

Voditeljica projekta je na kraju predstavila korisnika usluge osobne asistencije Tomislava Habeka, koji boluje od mišićne distrofije i koji nam je ukratko iznio korisne prednosti usluge. Unatoč punoj podršci svoje obitelji, Tomislav je uslugom dobio mogućnost kreiranja slobodnog vremena te se aktivno uključio u boćarski klub, o čemu je detaljnije ispričala njegova osobna asistentica Karolina Fundelić.

Kao završnu temu za ovo događanje Marica Mirić je pripremila kratko izlaganje o izazovima usluge osobne asistencije. Projekti financirani od MDOMSP i projekti koji se provode kroz ESF pokazali su parametre koje je nužno uvažiti i primijeniti u praksi, ali i one koje je neophodno izmijeniti. Potrebno je provoditi vanjsku evaluaciju usluge kao i ranije što je proveo UNDP. Naglasila je da je nužno definirati uslugu osobne asistencije kao pravo osobe s invaliditetom uz napomenu da je potrebno definirati koja osoba s invaliditetom može ostvariti pravo na spomenutu uslugu. Za to nam je potreban preduvjet standardiziranja usluge osobne asistencije  što podrazumijeva izradu standarda, certificiranje usluge, donošenje Zakona te besprijekoran rad Jedinstvenog tijela vještačenja i donošenje rješenja o invaliditetu.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”1891,1892,1893,1894,1895,1896,1897,1898,1899,1900,1901,1902,1903″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Voditeljica događanja Lorna Kunčić je pozvala sve uzvanike da prije domjenka i druženja iskoriste priliku te pogledaju radove mladog i nadarenog člana Udruge osoba s invaliditetom grada Požege i županije Požeško – slavonske, Stjepana Matijaševića. Stjepan je 22-godišnji predstavnik mladih distrofičara Hrvatske. Predstavio nam je svoj novootkriveni talent, popularnog naziva digitalna umjetnost. Digitalna jer se slike, skečevi i razne instalacije rade na elektronskim uređajima u mnogobrojnim programima. Njegovo umjetničko ime je “lemoncheck”. Publika ga je počela prepoznavati i po ovom zanimanju s obzirom da je svaki njegov rad objavljen gotovo na svim društvenim mrežama.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”1905,1904,1906,1907,1908″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Ovom prigodom se zahvaljujemo u ime sve tri organizacije predsjedniku Udruge specijalne policije, gospodinu Josipu Klemmu što nam je omogućio korištenje Doma specijalne policije te se zahvaljujemo na tehničkoj podršci prilikom organizacije događanja.

SDDH, CeDePe Zagreb, DDZ

Članak pripremio: Josip Koštan, viši stručni suradnik[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]