O BOĆARSKOM KLUBU

Udruga provodi razne aktivnosti koje za cilj imaju poboljšati zdravstveno stanje članova, a jedna od glavnih aktivnosti je sport. Boćanje je najrasprostranjeniji sport kod osoba s cerebralnom paralizom jer je potpuno prilagođen osobama s motoričkim teškoćama

boćanje

U sklopu udruge CeDePe Zagreb djeluje boćarski klub koji okuplja zaljubljenike u sport i boćanje, koji na taj način vježbaju finu motoriku, rekreiraju se i zadovoljavaju svoje potrebe.

Upravo je boćanje već dalo zapažene uspjehe u tom dugotrajnom procesu (re)socijalizacije osoba s cerebralnom i dječjom paralizom, jer im se na taj način omogućava natjecanje na razini osoba bez oštećenja, te ih se na taj način može uvesti u bilo koju društvenu zajednicu.

Boćanje se prvi puta pojavilo na Paraolimpijskim igrama u Barceloni 1992. g. Klub je, u okviru udruge kao inicijatora, zajedno sa Društvom invalida cerebralne i dječje paralize Osijek, tijekom 1999. g. krenulo u promicanje boćanja kao sporta u kojemu mogu sudjelovati osobe s CP. Činjenica je da se osobe s CP najmanje bave sportskim aktivnostima zbog težine oštećenja i napora koje iziskuje bavljenje sportom.

Cilj boćarskog kluba bio je angažirati osobe s cerebralnom paralizom na bavljenje sportom. Naime, sportske aktivnosti osoba s invaliditetom obuhvaćaju širok spektar medicinski nezaobilaznih i fakultativnih sadržaja, od onih koji su sastavni dio samog procesa liječenja i rehabilitacije, do onih kojima je osnovni zadatak podizanje razine fizičkog i psihosocijalnog zdravlja, odnosno unapređenje kvalitete svakodnevnog života. Nezaobilaznim, u osnovi terapijskim programima, cilj je ubrzati i unaprijediti postupke medicinske rehabilitacije, osposobiti osobe za što je moguće bolju fizičku samostalnost te stvoriti kod njih uvjerenje o vlastitim sposobnostima i perspektivama.

Boćarski klub cerebralno paraliziranih osoba osnovan je 2002. godine iz razloga što u brojnim sportskim aktivnostima za osobe sa invaliditetom nisu mogli sudjelovati sportaši sa cerebralnom i dječjom paralizom zbog težine svog oštećenja. U ovom sportu mogu se također natjecati i osobe oboljele od mišićne distrofije. Natjecanje se održavaju na nacionalnoj i međunarodnoj razini, kao i na Europskim natjecanjima, s obzirom da je boćanje za cerebralno paralizirane osobe paraolimpijski sport.

U 18 godina, koliko djeluje naš klub, ostvarili smo zapažene rezultate. Naši sportaši u proteklim godinama okrunili su se i zlatom i srebrom i broncom te bili prvaci u svojim kategorijama na Prvenstvima Hrvatske.

U godinama našeg mukotrpnog rada stekli smo veliko organizacijsko iskustvo, jer su osnivači i članovi kluba dugogodišnji članovi CeDePe Zagreb, koji su klub osnovali u cilju promicanja zajedničkih humanitarnih, zdravstvenih, obrazovnih, kulturnih, socijalnih, informacijskih, športskih, rekreacijskih i drugih interesa.

Za sve ostale informacije vezane uz boćanje osoba cerebralne i dječje paralize možete se javiti voditeljici Jasni Škrabo na telefon 098/966-7773 i na e – mail adresu:  jasna.skrabo@gmail.com