AT-AAC konferencija 2016
,

Konferencija AT-AAC

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Predstavnici CeDePe-a Zagreb sudjelovali su na 2-dnevnoj Konferenciji o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji koja se održala 1. i 2. rujna 2016. godine u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu.

Prvi dan konferencije započeo je predavanjem o osnovama korištenja potpomognute komunikacije koje je održao John Costello, direktor Dječje bolnice u Bostonu te je sudionicima pokazao metode rada koje provodi sa svojim pacijentima.

Patricia Politano, profesorica i logoped koja radi na University of Illinois iz Chicaga prezentirala je metode komunikacije koje su korisnici prilagodili vlastitim potrebama.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1290″ img_size=”800×470″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nakon predavanja uslijedilo je izlaganje postera gdje su predstavnice iz CeDePe-a Zagreb, Marija Godo i Kristina Negulić, radne terapeutkinje prezentirale rad Udruge kao i ,metode korištenja potpomognute komunikacije koja se koristi u svakodnevnom radu s korisnicima. Na prezentaciji postera sudjelovalo je 30-ak predstavnika iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1291″ img_size=”800×400″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ana Alapić, majka djeteta sa spinalnom mišićnom atrofijom tip 1, podijelila je svoje osobno iskustvo korištenja komunikatora upravljanog pogledom u svakodnevnom funkcioniranju.

Ines Delzotto, edukacijska rehabilitatorica iz Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula, prezentirala je ulogu i važnost uvođenja i korištenja asistivne tehnologije u školama te naglasila kako korištenjem iste izjednačavamo mogućnost sudjelovanja u kurikulumu svoj djeci.

Kathrin Lemler, pedagog, voditelj projekata, konzultant, autor, studentica i žena s invaliditetom putem video-veze sudionicima konferencije ispričala je kako svakodnevno funkcionira uz pomoć Tobii komunikatora upravljanog pogledom.

Razvoj i usvajanje AAC metoda za hrvatski jezik kao i najnovije praktične rezultate svog rada prezentirala je Ružica Magušić, prof. logoped iz Centra za odgoj i obrazovanje Dubrava.

Maja Pleša učenica srednje škole u Centru za odgoj i obrazovanje Dubrava, prezentirala je način na koji koristi napredni komunikator te održala govor uz pomoć Tobii komunikatora upravljanog pogledom.

Projekt o razvoju uređaja za komunikaciju mislima koji se razvija na Tehničkom fakultetu u Rijeci prezentirao je Guruprasad Madhale Jadav. Komunikacija mislima namijenjena je osobama koje su potpuno nepokretne, ne mogu govoriti, a ne mogu ni koristiti komunikaciju pogledom.

David Hofer, direktor neprofitne organizacije LIFEtool iz Austrije prezentirao je njihov svjetski poznati proizvod, uređaj IntergaMouse koji omogućava pristup računalu pomicanjem usne.

Direktor njemačke tvrtke REHAdapt Uli Ehlert, prezentirao je primjere dobre prakse oko izbora stalaka i načina montaže komunikacijskih i ostalih pomagala.

Mario Marušić, sudionike konferencije upoznao je sa svojim životnom pričom kako unatoč najtežem invaliditetu uz asistivnu tehnologiju funkcionira u svakodnevnom životu.

Za kraj prvog dana AT-AAC konferencije, organiziran je „AAC party“  gdje je DJ Mario Marušić animirao sudionike konferencije.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1294″ img_size=”800×400″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Jasmina Ivšac Pavliša, docentica na Odsjeku za logopediju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prezentirala je video materijale prednosti uvođenja potpomognute komunikacije kod osoba s poremećajima iz spektra autizma kao i moguće prepreke u korištenju iste.

Komunikacijske alate i metode za osobe s Rettovim i za osobe s afazijama, prezentirao je Hector Minto koji već gotovo 20 godina radi u području asistivne tehnologije i AAC-a.

John Costello prezentirao je metode korištenja AAC-a u bolnicama i jedincima intenzivnog liječenja kod osoba koje ne mogu govoriti.

Patricia Politano podijelila je sa sudionicima konferencije primjere iz prakse potpomognute komunikacije za osobe s cerebralnom paralizom i Down sindromom.

Za kraj konferencije, Mirkoslav Vrankić, nositelj kolegija Asistivna tehnologija na Tehničkom fakultetu u Rijeci i osnivač tvrtke E-Glas koja se bavi proizvodnjom asistivne tehnologije, prezentirao je različita rješenja za osobe s najtežim invaliditetom.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”1295″ img_size=”800×470″ alignment=”center”][/vc_column][/vc_row]