AT-AAC konferencija 2017 - CeDePe Zagreb

ATAAC Konferencija o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Konferencija o asistivnoj tehnologiji i potpomognutoj komunikaciji održala se od 13. do 15. rujna u hotelu Westin u Zagrebu. CeDePe Zagreb je ove godine bio partner u organizaciji Konferencije. Na stručnim predavanjima sudjelovale su predstavnice udruge Dragana Veldić Šarić i Marija Godo, koje su prezentirale rad udruge kroz predstavljanje postera „Asistivna tehnologija – put do samostalnosti u aktivnostima svakodnevnog života kod osoba s motoričkim teškoćama“. 

Prvi dan je bio usmjeren na djecu s teškoćama u razvoju, kao i njihovo funkcioniranje unutar obitelji, vrtića ili škole; drugi dan su se predavanja odnosila na pružatelje usluga: bolnice i centre za odgoj i obrazovanje; dok je treći dan bila predstavljena asistivna tehnologija za samostalan život, rad i učenje.

Svakog su dana održane različite radionice u trajanju od 60 minuta, gdje su se polaznici mogli detaljnije upoznati s pojedinim temama, kao što su predstavljanje Clevy tipkovnice na hrvatskom jeziku, Tobii Dynavox proizvoda, Rehadapt stalaka za montažu komunikacijskih uređaja, ICT-AAC aplikacija, Look to Learn, Grid 3, Inkluzivne učionice i interaktivne ploče.

Na konferenciji je preko 30 predavača iz 9 zemalja – stručnjaka i korisnika asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije prenijelo vlastito znanje i iskustvo. John Costello, direktor Programa za potpomognutu komunikaciju iz dječje bolnice u Bostonu je u jednom predavanju prikazao proces procjene djece i izbor komunikacijskih alata, kao i strategija prilagođenih njihovim potrebama i mogućnostima; a u drugom je predavanju predstavio alate za potpomognutu komunikaciju. Iz iste bolnice stigla je i logopedica Jennifer Abramson koja je predstavila strategije za poboljšanje komunikacije kod učenika s poremećajima iz spektra autizma. Ian Bean, samostalni konzultant i edukator, prvog dana je na jako zanimljiv način prikazao kreativno korištenje tehnologije u vrtiću za djecu s teškoćama u razvoju, a posljednjeg dana konferencije održao je predavanje na temu Asistivna tehnologija u inkluzivnoj učionici. Ines Delzotto, magistra edukacijske rehabilitacije u Dnevnom centru za rehabilitaciju Veruda u Puli, gdje je osnovala prvi službeni Kabinet za asistivnu tehnologiju u Hrvatskoj, u svom izlaganju dala je pregled asistivne tehnologije pogodne za rad s učenicima s teškoćama u razvoju.

Predavanja stranih predavača bila su simultano prevođena s engleskog na hrvatski jezik.

Prvi dan konferencije posjetitelji su imali prilike uživati u nastupu inkluzivnog zbora Ison. Voditelj zbora je Miodrag Miša Blizanac koji radi u centru Milan Petrović u Novom Sadu. Zbor okuplja djecu s teškoćama u razvoju i mlade osobe s invaliditetom, kao i njihove roditelje, rodbinu i prijatelje. Do sada su održali oko 1500 koncerata u mnogim zemljama.

Za vrijeme konferencije mogla su se vidjeti i isprobati različita pomagala za osobe s invaliditetom, kao što su različita komunikacijska pomagala, oprema za upravljanje pogledom, edukativne igračke, različite sklopke, oprema za alternativni pristup računalu, pomagala za terapijski rad, edukativni softveri, uređaji za upravljanje okolinom, oprema za snoezelen sobu i još mnogo toga.

Cjelokupni program, kao i detaljnije informacije dostupne su na stranicama konferencije http://www.ataac.eu/hr/ i facebook stranici organizatora https://hr-hr.facebook.com/eGlasAsistivnaTehnologija/.

Marija Godo, bacc.therap.occup.

Dragana Veldić Šarić, mag.rehab.educ.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery type=”image_grid” images=”2340,2342,2341,2345″][/vc_column][/vc_row]